Blog

18 jun 2021

Kunst-Post in Oosterheem, Meerzicht en Seghwaert

Deze week ontvingen de deelnemers voor de 2e keer Kunst-Post. Kunst-Post is een project waarbij ouderen uit Oosterheem, Seghwaert en Meerzicht tweewekelijks een creatieve opdracht aan huis krijgen, bedacht door kunstenaars. De vorige keer was de opdracht: beeldhouwen in gips. De deelnemers hebben er enthousiast aan gewerkt. In twaalf weken krijgen zij door de brievenbus zes creatieve opdrachten om thuis uit te voeren.

Er wordt in dit project samengewerkt met de sociaal makelaars van inZet/Palet Welzijn die in de genoemde wijken werkzaam zijn en met Franx/Terra Artprojects Zoetermeer, voor de inzet van professionele kunstenaars. De kunstenaars ontwikkelen de opdrachten en zorgen mede voor de (online) begeleiding van deelnemers via de (besloten) Facebookgroep Kunst-Post.

Met Kunst-Post worden de deelnemers uitgedaagd om nieuwe kanten van zichzelf te leren kennen en hen op een positieve manier prikkelen. Ook hopen we met dit project bij te dragen aan minder vereenzaming en een groter gevoel van zingeving.

Beeldhouwwerk in gips

De eerste, beeldende opdracht van kunstenaar Fieke Hordijk is met veel plezier ontvangen. De deelnemers maakten als hun eerste wapenfeit een beeldhouwwerk in gips. “Ik heb er erg veel lol in”, reageerde een deelnemer in de Facebook-groep. In deze besloten groep delen de deelnemers resultaten en kunnen zij instructievideo’s bekijken.

Dagboek in zwart, wit en grijstinten

In opdracht 2 schetsen en schilderen Kunst-Postdeelnemers een dagboek, waarbij de kunstenaar een aantal regels heeft meegegeven. Zo mag de compositie niet meer dan acht vlakken bevatten en mogen alleen zwart, wit en grijstinten worden gebruikt.

De kunstenaar achter deze opdracht is Marja Milo. “Een jaar lang werkte ik zelf aan een geschilderd ‘dagboek’. Ik maakte iedere week een klein schilderijtje in zwart en wit. Het puzzelen met de regels hiervoor vond ik inspirerend”, vertelt Milo. “Door mijn Kunst-Post-opdracht hoop ik dat de deelnemers de kracht ontdekken van grenzen. Want als je beperkt wordt door (zelf)opgelegde grenzen, word je vanzelf heel creatief. Een grens maakt een scheiding, en tegelijkertijd een verbinding.”

Expositie in de wijk

Na 12 weken komt er met als eindresultaat 6 kunstwerken per deelnemer en een expositie in de wijk.

Over Kunst-Post

Met Kunst-Post daagt Wijck deelnemers uit om nieuwe kanten van zichzelf te leren kennen en prikkelt hen op een positieve, culturele manier. De deelnemers zijn dertig zelfstandig wonende ouderen in de wijken Oosterheem, Seghwaert en Meerzicht.

Samenwerking

Wijck is een platform voor samenwerking en verbindt Zoetermeerse culturele instellingen, organisaties uit het sociaal domein en wijkbewoners. Kunst-Post is een samenwerking tussen CKC & partners, inZet/Palet Welzijn en Franx/Terra Art Projects. Samen ontwikkelen wij kunstzinnige en culturele activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen in de wijk. Vragen of meer info? Mail naar info@wijck-zoetermeer.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve Kunst Fonds.

17 jun 2021

Zoetermeer: Schuift u aan bij de Open Tafel?

Eindelijk! We mogen elkaar weer ontmoeten, samen eten en de gezelligheid opzoeken. Een grote opluchting voor de vele senioren die het inlooppunt van inZet/Palet Welzijn graag bezoeken voor de verschillende activiteiten die weer opgestart zijn. Van schilderen, tekenen, tot biljarten, handwerken, samen warm eten of gewoon een gezellig kopje koffie met elkaar drinken.

Eet u ook met ons mee?

Binnen het inloopcentrum van inZet Seghwaert & Noordhove (Palet Welzijn) zijn wij voor de Open Tafel op zoek naar senioren die ook weer toe zijn aan sociaal contact en in de middag gezellig bij ons aanschuiven voor een warme maaltijd.

De maaltijden worden verzorgd door de Maaltijdservice van Palet Welzijn en worden door betrokken vrijwilligers opgediend .

Waar & wanneer?

De Open Tafel wordt gehouden van maandag tot en met vrijdag van 12:00-13:30 uur op de Petuniatuin 7a. Wij verwelkomen u graag!

Bent u of kent u iemand die na deze veelal eenzame maanden op zoek is naar nieuwe gezelligheid als deelnemer aan de Open Tafel of misschien wel als vrijwilliger?

Aanmelden

Twijfel dan niet en neem gerust contact op met sociaal makelaar Kelly Wezenberg op T. 06 46 361 374. Zij kan u informeren over alle mogelijkheden binnen het inloopcentrum van inZet in Seghwaert.

 

15 jun 2021

Zoetermeer: Prikkel in het Park, een  feestje voor de zintuigen

Voor veel mensen is de zomer een tijd om te genieten van lekker weer, vakantie of uitstapjes. Toch geldt dat niet voor iedereen. Veel ouderen voelen zich in de zomermaanden juist eenzamer dan anders.

Speciaal voor deze groep mensen organiseren we daarom juni, juli en augustus leuke activiteiten die de zintuigen prikkelen; ‘Prikkel in het Park’. Tijdens de eerste activiteit, op maandag 14 juni om 14:00 uur, zal ook wethouder Jan Iedema aanwezig zijn.

Met een vaste groep aan de slag

Ouderen hebben, onder andere vanwege corona een lange, soms eenzame en prikkelloze periode achter de rug waarin ze vooral veel thuis zaten. Voor deze groep ouderen organiseren we Prikkel in het Park, waarbij ze met een vaste groep aan de slag gaan met de verschillende zintuigen. De eerste activiteit is op maandag 14 juni een wordt gehouden op het plein op de Bijdorplaan in de wijk Dorp/Driemanspolder.

Horen, zien, ruiken, proeven, voelen én de intuïtie

Tijdens de activiteiten van Prikkel in het Park komen alle zes zintuigen aan bod; horen, zien, ruiken, proeven, voelen én de intuïtie. Zo gaan we bijvoorbeeld een Djembé workshop doen en een proeverij met producten van lokale ondernemers. Op deze manier krijgen ouderen een complete zintuigelijke beleving, lekker in de buitenlucht op een vaste, aangeklede locatie bij de Bijdorplaan.

Met deze dagen in het park nemen we alvast een voorschot op het ZomerPalet, waarbij gedurende de maand september diverse activiteiten door heel Zoetermeer worden georganiseerd voor ouderen.

Meer weten?

Neem dan contact op met Nicole Roelen, n.roelen@paletwelzijn.nl

1 jun 2021

Waddinxveen: ThuisAtelier voor 2

Binnenkort starten we een in Waddinxveen een nieuw project in samenwerking met stichting Vonk, met de naam: “Thuisatelier voor 2”. 

Bij het ThuisAtelier voor 2 kunnen mensen die door een beperking aan huis gebonden zijn, samen met een vrijwilliger aan de slag met een creatief project. 

Het ThuisAtelier start als proef. Daarom zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Ouderen met beperkingen waardoor ze aan huis gebonden zijn, worden uitgenodigd te reageren.

Iedereen heeft behoefte om ergens deel van uit te maken, erbij horen. Meestal ga je dan naar een club of organisatie waar je interesse naar uit gaat. Maar als dit door lichamelijke beperkingen niet mogelijk is, is de kans groot dat het gevoel van verbinding minder is en een stukje plezier afneemt.

Start per half juni

Het ThuisAtelier speelt hierop in. Ouderen en mensen met een beperking kunnen op eenvoudige wijze deelnemen aan een creatief project. Een vrijwilliger bezoekt in deze proefperiode, vanaf half juni, de deelnemers 3 keer thuis (om de week) en neemt alle benodigde materialen mee. Aan de hand van een opdracht gaan ze samen aan de slag. Er worden geen eisen gesteld aan iemands vaardigheden op creatief gebied. Enthousiasme is voldoende.

Ook meedoen?

Lijkt dit u een leuke uitdaging? Of aarzelt u nog? Neem gerust even contact op.

Voor informatie en/of aanmelden kunt u bellen met Palet Welzijn, 088-0234247 of mailen naar: seniorenwerk.waddinxveen@paletwelzijn.nl

Bekijk de Flyer ThuisAtelier voor 2

3 mei 2021

Nieuw samenwerkingsverband in Zoetermeer gestart; inZet

 inZet in het hart van elke wijk

Op 1 mei is een nieuw samenwerkingsverband voor zorg en welzijn in Zoetermeer gestart; inZet. Deze nieuwe organisatie bestaat uit negen zorg- en welzijnsaanbieders (waaronder Palet Welzijn) in Zoetermeer die samen verantwoordelijk zijn voor het leveren van hulp- en ondersteuning in een wijk. Zij krijgen daarvoor ook samen een budget. Hiermee worden inwoners vanaf 18 jaar die hulp of ondersteuning nodig hebben – via één duidelijke ingang – beter en sneller geholpen.

Wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn: “Op elk moment in je leven kun je iets meemaken waarbij je vragen hebt, waar je zelf niet uitkomt of waarbij je even behoefte hebt aan een luisterend oor of juist hele praktische ondersteuning. Dan is het fijn dat er een plek is waar professionals je goed en snel verder kunnen helpen. En die plek is er nu, in het hart van elke Zoetermeerse wijk, oftewel: inZet.”

inZet is de plek

inZet verbindt professionals, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, mantelzorgers en inwoners in de wijk met elkaar. Inwoners die een vraag hebben, hulp of ondersteuning nodig hebben, willen meewerken, meedoen of gewoon even onder de mensen willen zijn: inZet is de plek. Praten, luisteren, elkaar helpen en samen oplossingen zoeken, daar draait het om.

De juiste ondersteuning altijd dichtbij

De negen organisaties waren allemaal al actief in Zoetermeer en zijn daardoor goed op de hoogte van de Zoetermeerse samenleving. Nieuw is dat inZet nu één centrale organisatie vormt voor inwoners met een hulpvraag.

“In Zoetermeer waren er voorheen meer dan 100 organisaties betrokken bij het helpen van inwoners met een hulp- of ondersteuningsvraag”, zegt wethouder Ter Laak, “Door de vele organisaties was het voor inwoners vaak onduidelijk bij wie ze moesten zijn voor welk soort ondersteuning. Met inZet is de juiste ondersteuning nu altijd dichtbij.”

De ondersteuners zijn te vinden op zes inlooplocaties in het hart van de wijken en via één website en één telefoonnummer. Alle ondersteuners en veel vrijwilligers werken nauw samen binnen inZet. Iedere inwoner met één of meer hulpvragen krijgt de ondersteuning die het beste past bij zijn/haar situatie en behoefte. Voor bepaalde specifieke specialismes werkt inZet samen met een aantal vaste partners in Zoetermeer.

Over inZet

inZet is een samenwerkingsverband van Fonteynenburg, impegno, Kwadraad Maatschappelijk Werk, LIMOR, MEE Zuid-Holland-Noord, Palet Welzijn, Stichting Piëzo, Vierstroom Zorg Thuis en WMO Maatwerk.

Bestaande klanten

Inwoners van Zoetermeer die zorg en ondersteuning ontvingen via de gemeente of een specifieke zorg- of welzijnsorganisatie zijn per brief op de hoogte gesteld. Inwoners worden ruim voor het aflopen van hun indicatie persoonlijk benaderd over wat de nieuwe samenwerking voor hen betekent.

Meer informatie: www.inzet-indewijk.nl