Kunst-Post in Oosterheem, Meerzicht en Seghwaert

18 jun 2021

Kunst-Post in Oosterheem, Meerzicht en Seghwaert

Deze week ontvingen de deelnemers voor de 2e keer Kunst-Post. Kunst-Post is een project waarbij ouderen uit Oosterheem, Seghwaert en Meerzicht tweewekelijks een creatieve opdracht aan huis krijgen, bedacht door kunstenaars. De vorige keer was de opdracht: beeldhouwen in gips. De deelnemers hebben er enthousiast aan gewerkt. In twaalf weken krijgen zij door de brievenbus zes creatieve opdrachten om thuis uit te voeren.

Er wordt in dit project samengewerkt met de sociaal makelaars van inZet/Palet Welzijn die in de genoemde wijken werkzaam zijn en met Franx/Terra Artprojects Zoetermeer, voor de inzet van professionele kunstenaars. De kunstenaars ontwikkelen de opdrachten en zorgen mede voor de (online) begeleiding van deelnemers via de (besloten) Facebookgroep Kunst-Post.

Met Kunst-Post worden de deelnemers uitgedaagd om nieuwe kanten van zichzelf te leren kennen en hen op een positieve manier prikkelen. Ook hopen we met dit project bij te dragen aan minder vereenzaming en een groter gevoel van zingeving.

Beeldhouwwerk in gips

De eerste, beeldende opdracht van kunstenaar Fieke Hordijk is met veel plezier ontvangen. De deelnemers maakten als hun eerste wapenfeit een beeldhouwwerk in gips. “Ik heb er erg veel lol in”, reageerde een deelnemer in de Facebook-groep. In deze besloten groep delen de deelnemers resultaten en kunnen zij instructievideo’s bekijken.

Dagboek in zwart, wit en grijstinten

In opdracht 2 schetsen en schilderen Kunst-Postdeelnemers een dagboek, waarbij de kunstenaar een aantal regels heeft meegegeven. Zo mag de compositie niet meer dan acht vlakken bevatten en mogen alleen zwart, wit en grijstinten worden gebruikt.

De kunstenaar achter deze opdracht is Marja Milo. “Een jaar lang werkte ik zelf aan een geschilderd ‘dagboek’. Ik maakte iedere week een klein schilderijtje in zwart en wit. Het puzzelen met de regels hiervoor vond ik inspirerend”, vertelt Milo. “Door mijn Kunst-Post-opdracht hoop ik dat de deelnemers de kracht ontdekken van grenzen. Want als je beperkt wordt door (zelf)opgelegde grenzen, word je vanzelf heel creatief. Een grens maakt een scheiding, en tegelijkertijd een verbinding.”

Expositie in de wijk

Na 12 weken komt er met als eindresultaat 6 kunstwerken per deelnemer en een expositie in de wijk.

Over Kunst-Post

Met Kunst-Post daagt Wijck deelnemers uit om nieuwe kanten van zichzelf te leren kennen en prikkelt hen op een positieve, culturele manier. De deelnemers zijn dertig zelfstandig wonende ouderen in de wijken Oosterheem, Seghwaert en Meerzicht.

Samenwerking

Wijck is een platform voor samenwerking en verbindt Zoetermeerse culturele instellingen, organisaties uit het sociaal domein en wijkbewoners. Kunst-Post is een samenwerking tussen CKC & partners, inZet/Palet Welzijn en Franx/Terra Art Projects. Samen ontwikkelen wij kunstzinnige en culturele activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen in de wijk. Vragen of meer info? Mail naar info@wijck-zoetermeer.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve Kunst Fonds.