Zoetermeer: BELgeZÉL brengt ouderen in contact

23 dec 2020

Zoetermeer: BELgeZÉL brengt ouderen in contact

Met het devies ‘houd afstand maar maak contact’ zetten onze onafhankelijk cliëntondersteuners BELgeZÉL op om ouderen in contact te brengen met elkaar en te voorzien van gespreksstof in de vorm van setjes met positieve vragen.

Extra eenzaamheid in coronatijd

Eenzaamheid is een heel persoonlijke ervaring. Bijvoorbeeld het gemis van een emotionele band met een partner of vriend maar ook het missen van prettige contacten met andere mensen. En nu met corona nemen veel ouderen liever geen onnodige risico’s. Ze blijven meer thuis en ontmoeten weinig mensen. Daardoor voelen veel ouderen zich in deze tijd extra eenzaam. En is het des te belangrijker om contact te houden – op veilige afstand.

Matches in de wijk

De onafhankelijk cliëntondersteuners van Palet Welzijn zijn aanwezig in elke wijk. Zij hebben onderling ook nauw contact met de sociaal makelaars in die wijken. Ze komen regelmatig  in aanraking met mensen die graag wat meer contact willen. Zo kunnen vaak mooie BELgeZÉL-matches gemaakt worden tussen ouderen, gewoon in de eigen wijk.

Natuurlijk is het contact eerst telefonisch, dat kan niet anders in deze tijd. Maar op de langere termijn volgt ontmoeting en persoonlijk contact.

Positief contact

Bij het maken van de BELgeZÉL-matches vinden we het belangrijk dat het gaat om positief contact. Er zijn setjes met vragenkaartjes gemaakt die dienen als gesprekstarter of om het gesprek op gang te houden. De vragen hebben allemaal een positieve insteek, bijvoorbeeld ‘Waar ben jij het meest trots op, en waarom?’. Zo ontstaan al snel gesprekken met meer diepgang en die verder gaan dan de gebruikelijke koetjes en kalfjes.

Eerste matches

De eerste ervaringen van de BELgeZÉL-len zijn veelbelovend. Zo liet een mevrouw uit de Leyens ons weten een heel leuk gesprek gehad te hebben wat ruim drie  kwartier duurde en dat de volgende belafspraak ook al meteen gemaakt was!

Ook een fijn contact?

Wilt u ook meer contact en lijkt het u leuk om met een BELgeZÉL tot mooie gesprekken te komen? Neem dan contact op met de onafhankelijk cliëntondersteuner of sociaal makelaar in uw wijk. Bekijk hier de contactgegevens.