Gouda: Vrijwilliger Thuis ondersteunt de mantelzorger

10 dec 2020

Gouda: Vrijwilliger Thuis ondersteunt de mantelzorger

Samen op pad. Gezellig voor de één, noodzakelijk voor de ander

De zorg voor een zieke vader of moeder is soms intensief. De Goudse Ben zorgt voor zijn moeder die als gevolg van ziekte beperkt en afhankelijk van een rolstoel is. Een paar keer per maand komt thuisvrijwilliger Mark-Jan bij hen langs, zodat Ben even wat tijd heeft voor zichzelf.

Meer lucht voor mantelzorger Ben

Ben zorgt bijna full-time voor zijn moeder. Ze zijn heel close en kunnen het goed met elkaar vinden, maar het mantelzorgen valt hem soms zwaar. Er komen dagelijks verschillende hulpverleners over de vloer. Ben regelt de afspraken met de huisarts en specialisten in het ziekenhuis, doet de boodschappen en kookt. Het organiseren van de zorg voor zijn moeder kost veel tijd en energie en Ben heeft geen familieleden die de zorg met hem kunnen delen. Zijn moeder is kwetsbaar en het is niet makkelijk om de zorg dan maar aan anderen over te laten.

Toen Ben dit besprak met een hulpverlener van het Sociaal Team, bracht die hem op het idee van een vrijwilliger van de dienst Vrijwilliger Thuis van Palet Welzijn. Samen besloten ze dat een vrijwilliger af en toe met Ben’s moeder naar buiten kan gaan, zodat hij even wat lucht krijgt voor zichzelf.

Zo werd contact gelegd met Mark-Jan. Als ervaringsdeskundige – zelf is hij mantelzorger geweest van zijn vrouw – wilde hij ook iets doen voor een ander. En het klikte direct bij de kennismaking!

Ben’s moeder kijkt erg uit naar de bezoekjes van Mark-Jan. Hij voelt haar goed aan en is heel aardig!

Regelmatig komt Mark-Jan langs: “We kletsen altijd eerst even bij”. Daarna gaat hij met haar in de rolstoel op pad. Wandelen deed Ben’s moeder vroeger veel met de hond en ze genoot dan zo van de buitenlucht. “Heerlijk om in de frisse lucht te zijn”, zegt ze dan – een wandeling kan haar niet lang genoeg duren!

Vrijwilliger Sophie kan hierover meepraten

Naast haar baan en de zorg voor haar zoon staat Sophie ook graag voor een ander klaar. Zo gaat ze iedere maand op stap met Trude, die een licht verstandelijke beperking heeft en op de vrije dag van haar werk alleen maar thuis zat en niks durfde te ondernemen. Nu gaan ze samen iets gezelligs doen: even naar de stad, een kopje koffie drinken bij de bibliotheek.

Voor Trude’s man is het een geruststelling dat ze meer onder de mensen komt. Het is een goede afleiding en ze doet wat leuks, dat geeft haar zelfvertrouwen. “Ze bloeit ervan op als ze samen op pad gaan, zo leuk om te zien!”

Meer informatie?

Kijk op onze pagina: Vrijwilliger Thuis

Bekijk/print de flyer