Meer ouderen doen beroep op mantelzorgers

5 jan 2016

Meer ouderen doen beroep op mantelzorgers

Uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO blijkt dat driekwart van de Nederlandse ouderen een beroep kan doen op familie als het om zorg gaat. Een jaar geleden was dit nog 66%. De toename komt doordat steeds meer ouderen aan het idee wennen dat zij door de hervormingen in de zorg moeten aankloppen bij hun naasten.

Het onderzoek werd gedaan onder 8.000 ouderen. Volgens Liane den Haan, bestuurder en directeur van ANBO, zeggen de ondervraagde ouderen nu 10% meer beroep te doen op hun kennissenkring dan vorig jaar. De helft van de ondervraagden doet het vaakst een beroep op hun partner of kinderen en 40% klopt bij de buren aan.

De belangrijkste conclusie van het vorige onderzoek was dat het hebben van een sociaal netwerk cruciaal is voor het slagen van hervormingen in de zorg. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten blijkt nu dat 16% van de zorgbehoevende ouderen echter geen sociaal netwerk heeft. `Gezonde mensen overschatten de mogelijkheden van het netwerk. Mensen met een aandoening, en zeker een chronische, zijn realistischer en weten dat hulp vragen heel moeilijk is`, zegt Den Haan.

Bron: http://www.profnews.nl/1047906/meer-ouderen-doen-beroep-op-mantelzorgers