Kunstwerk van “Carpe Diem” op de kunstrotonde!

8 dec 2015

Kunstwerk van “Carpe Diem” op de kunstrotonde!

Wethouder Robin Paalvast heeft op zaterdag 28 november een kunstwerk onthuld op de kunstrotonde van Stichting Ateliers 1819. Deze rotonde bevindt zich op het kruispunt van Tintlaan/Moeder Theresasingel. Het schilderij is gemaakt door de bezoekers en medewerkers van ontmoetingscentrum CARPE DIEM op de Suzannegang 40.

Het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorger biedt, naast een dagsociëteit, ondersteuning bij het ziekteproces dementie. Het schilderij is tot stand gekomen door de inzet van de bezoekers van het ontmoetingscentrum. Deze bezoekers hebben allen dementie. Het schilderij verwoord symbolisch wat dementie voor hen betekent.
kunstwerk

Op het schilderij is getracht om met het gebruik van kleuren de gevoelens van de deelnemers uit te beelden. Door in gesprek te gaan met de bezoekers kwamen kernwoorden naar voren die typerend zijn voor de ervaringen van mensen met dementie. Bijvoorbeeld woorden als “vervreemding” en “verlies”. Maar ook positieve woorden als “saamhorigheid” en ”ik mag er zijn”. Het uitgangspunt van het ontmoetingscentrum is dat dat alle bezoekers zich thuis voelen en elkaar tot steun kunnen zijn. Iedereen mag er zijn, met zijn eigen verhaal en zijn eigen ideeën. Het is mooi dat de bezoekers dit ook echt zo ervaren. De kernwoorden zijn samengevat in de woorden “verdwaald” en “samen”, maar kunnen ook omgedraaid worden in “samen verdwaald”. Dat symboliseert dat mensen zich hier niet alleen voelen in het ziekteproces.

Het schilderij is verdeeld in vier kleurvlakken. Het rode vlak geeft naast een signaalfunctie warmte en liefde weer die men voelt bij elkaar. De kleur blauw werkt kalmerend en verzachtend. Ook staat het voor de communicatie die soms problemen geeft naarmate het proces van dementie vordert. Het groene gedeelte duidt op de veiligheid en de rust die de bezoeker ervaart in het ontmoetingscentrum. Tot slot symboliseert het deel in de kleuren grijs, zwart en wit de mist in het hoofd van mensen met dementie. Mist die langzaam optrekt is iets dat door vele deelnemers herkend wordt in het dementieproces. Ook het rouwproces dat men doormaakt komt hiermee tot uiting.

Het was een flinke uitdaging om het schilderij in korte tijd maken. We zijn er trots op dat het gelukt is. Het is mooi dat iedereen zijn steentje heeft kunnen bijdragen. Bij het realiseren van het kunstwerk kregen we de hulp van Monique Giel van atelier 1819. Het kunstwerk blijft tot eind mei op de kunstrotonde staan.

Vierstroom Zorg Thuis
Ontmoetingscentrum” Carpe Diem” Zoetermeer
Nynke de Bruin, activiteitencoach